Paluu ylemmille tasoille:: Elektroniikka | Harrastukset | Pääsivu

Savun hälvettyä tarkista...

Rainerin elektroniikkaharrastus on jatkunut teini-iästä tähän päivään saakka, joskin aktiivisin tinausvaihe ehkä oli siinä 15 - 25 vuoden iässä. Harrastesarjasta virinnyt innostus jatkui omien piirilevyjen valmistuksella ja kokonaisten elektroniikkalaitteiden rakentelulla. Nykyään rakennetaan elektroniikka-ratkaisu lähinnä johonkin todelliseen tarpeeseen.

« ... Paluu Harrastukset -sivulle

Alkuinnostus elektroniikkaan

Tammikuu 2011 | Sirpa ja Rainer

Alkuinnostuksen lähde. Eipä vanhempani varmaan arvanneet minkä hienon harrastuksen ja tiedonkasvun he panivat liikkeelle joskus vuonna 1964-66 kun antoivat minulle joululahjaksi Philipsin Electronic Engineer EE20 elektroniikkarakennussarjan. Rakentamalla sarjan eri kytkentöjä ja lukemalla ohjekirjan selostusta alkoi syntymään perusymmärrystä ja valtava halu kokeilla ja ymmärtää elektroniikasta lisää. Jonkin ajan kuluttua tuli myös tutustuttua Annankadulla oleviin neljään komponenttiliikkeeseen, joissa oli ehtymätön määrä uusia mielenkiintoisia elektroniikka-aiheita ja -komponentteja. Kun eräs liikkeistä, Yleiselektroniikka alkoi julkaista ilmaislehteä, jossa aina oli uusia mielenkiintoisia kytkentöjä harrastukseen tuli mukaan niin piirilevyvalmistus kuin juottaminenkin. Harrastuksen myötä olen saanut jonkintasoisen elektroniikan perustietämyksen, josta on ollut valtavasti hyötyä myös työssäni.

Philips Electronic Engineer EE20. EE20 sarja perustui reijitetystä kovalevystä tehtyyn kytkentäalustaan, jonka päälle ensin laitettiin rakennettavan piirin komponenttisijoituskuva. Avoimeksi jääviin levyreikiin kiinnitettiin jousi ja hakanen, johon sitten aivan vakio elektroniikka-komponenttien johtimet pujotettiin. Virtalähteenä toimi kaksi sarjaan kytkettyä litteätä 4,5V:n taskulampun paristoa. Sarjalla pystyi rakentamaan yli kaksikymmentä erilaista kytkentää mm. vahvistimia, pienet urut, sisäpuhelimen, morsetuslaitteen, keskiaaltoradion, vilkkuvalon, varashälyttimen, hämäräkytkimen ja aikareleen.Aluksi kaikki tietysti kytkettiin ohjeiden mukaan mutta kokemuksen lisääntyessä syntyi jo piirimuunnelmia rajallisen komponenttimäärän puitteissa. Lisäkomponenttitarve ja muutaman komponentin johtimen katkeaminen vei sitten Annankadun elektroniikkaliikkeisiin, jossa myös tutustuin Philipsin uusiin elektroniikkasarjoihin, joissa oli komponenttien lisäksi mukana myös valmis piirilevy. Sitten pitikin jo hankkia juotoskolvi...

Philips rakennussarjat. Philipsiltä ilmestyi painopiirilevyllä varustettuja elektroniikan rakennussarjoja, joihin viikkorahat sitten jonkun aikaa menivätkin. Muistaakseni tuli ainakin koottua esivahvistimin, äänensävyn säätöpiiri, FM radioviritin, stereodekooderi, virtalähde ja transistorien mittalaite. Näillä rakennussarjoilla ja Sanken -merkkisillä moduulipääteasteilla tuli koottua ensimmäinen 2 x 20 W stereoviritinvahvistin. Vastaavankaltaisia sarjoja löytyy tänäkin päivänä ainakin Welleman merkkisinä.