Paluu ylemmille tasoille: Puutarha | Harrastukset | Pääsivu

Pihalla havaittu liikettä ...

Tältä sivulta löytyy kuvia ja kertomuksia erilaisista elämää sivuavista tapahtumista. Kuvat ovat aikajärjestyksessä, joten samalla saat yleiskuvan pihan syntymisestä, ja elämän lisääntymisestä siellä. Klikkaamalla kuvaa se aukeaa toiseen ikkunaan suurempana.

<< ... Paluu Harraste-sivulle

Pihaelämää

Harmaasiepon pesä: Ensimmäisiä meistä ilahtuneita eläinvieraita on harmaasieppo, joka teki pesän jo 2004 juuri valmistuneiden sisäänkäynnin rappusten tukipylvään päälle. Tässä kuvassa kenties sama emo on palannut paikalle, ja vuoden 2005 pesue valmistuu jo pikavauhtia lentokuntoon.

Kovaa kyytiä: Huhtikuussa 2006 siirtonurmikko oli talvehtinut ensimmäisen kerran, ja aika onnistuneesti. Ympärillä muukin luonto alkaa heräillä talvihorroksestaan; oikealla kaarvessa penkissä kuolanpioneja, vasemmalla tukikeppien varassa pikkupuuksi leikattuja syyshortensioita.Vappuaaton illallinen 2006: Keskeneräisten istutusaltaiden keskellä ei haitannut vaikka sää oli kolean keväinen, sillä ruoka oli hyvää. Sekä ruoka että takapuoli tuppasivat jäähtymään vähän liikaa, mutta kun oli viimeinkin se oma piha jossa syödä ulkona. Patiolta puuttuu vielä kiveys ja istutusaltaat odottavat multaa ja kasveja.Lapset samaisena vappuna omissa puuhissaan: Lapset viihtyvät sitä paremmin mitä sekaisempi ympäristö on - löytyyhän sieltä niin paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Vähän tosin harmittaa kun nukke ei sepelillä ajettaessa oikein meinaa pysyä kyydissä, mutta onneksi isommat lapset vähän jeesaavat. Vasemmalla kivituhkakasa kiveytysten tekoa varten ja taustalla sirkkeli peitettynä lavakasojen keskellä.Ruohon leikkuussa: Ruoho aloitti vauhdikkaan kasvun, ja pääsimme tositoimiin. Koska nurmikkoa on vain n. 130 neliötä, ja arvostamme hiljaisuutta ja rauhallista asuinympäristöä, hankimme työnnettävän mallin. Tämä on hyvä myös siksi, että se pakottaa haravoimaan niittojätteet ja puista pudonneet havunneulaset pois. Siirtonurmikko, siinä missä kylvettykin, tykkää haravoinnista.

Juhannusjuhlat 2006: Pation kiveys valmistui kesäkuun alussa, joten juhannusta juhlittiin omssa pihassa yhdessä tuttujen kanssa. Sää oli tyypillisen viileä mutta aurinkoinen, ja keväällä hankittu grilli toimi hyvin, joten mukavaa oli. Muurikivistä rakennetut istutusaltaat on eristetty ja täytetty, sekä istutukset tehty.

Iso ateria: Seurasimme tämän tuntemattomaksi jääneen hyönteisen kulkua yli esteiden ainakin kymmenen metriä ja ihmettelimme sitä sitkeyttä jolla se kiipesi raskaan kantamuksensa kanssa pystysuoria muurin seiniä. Olemme nähneet tämän hyönteisen lentävänkin, mutta nyt oli ilmeisesti liikaa painoa. Tunnistatko hyönteisen?Koirat lempiharrastuksensa parissa: Vierailulle saapuneet Tanskan Dogit Otto ja Hamlet tarvitsivat ajankulukseen luut, muutoin olisivat pergolan tolpat saattaneet joutua vaaraan.Leikkiä nurmikolla: Lämpimänä kesäpäivänä viileä ruoho tuntuu mukavalta jalan alla. Eikä muutenkaan aina jaksa töitä tehdä, kun on kivoja lapsiakin tullut vierailemaan. Taustalla kasa erivärisiä antiikkikiviä odottaa rapuntekijää, ja grillin takana keväällä istutetu Valamonruusut kukkivat ensimmäistä kesäänsä 2006.

Kimalainen Valamonruusussa: Pölyttäjät löytävät heti uusille apajille, sillä tämä kukka houkuttelee varmasti sekä ulkonäöllään, että huumaavan hyvällä tuoksullaan. Ahkera surina tahdittaa mukavasti työntekoa kesäisellä pihamaalla.Ukkoetana: Tämä komea otus löytyi liiterin takaa. Tietojemme mukaan se viihtyykin hyvin varjoisassa ja kosteassa paikassa mistä löytyy maatuvaa puukuoriketta. Kuva ei tee oikeutta sen koolle, joka on tälläkin yksilöllä aika hämmästyttävät 8-10 cm.Kiviasentajan lepohetki: Ahkera työntekijä ansaitsee välillä lepotauon. Pihassamme on n. 100 neliötä kiveystä ja muurit vielä päälle, joten selänoikaisu nurmikolla on paikallaan.Sisilisko: Lisääntynyt kasivillisuus on tuonut pihaamme runsaasti hyönteisiä, jotka puolestaan houkuttelevat hyönteissyöjät paikalle. Sisiliskot pitävät hyönteisten lisäksi paljon myös lämmittävistä muureista ja kiveyksistä, ja kuten tässä kuvassa, myös tummista puurapuista jotka helteellä polttavat jalan alla. Sisiliskot tottuvat ihmiseen niin, että ne eivät lähde karkuun vaikka kävelet rappuja aivan sen vierestä.Hännätön mamma-lisko: Tämä sisilisko on jo menettänyt häntänsä. Mahtaakohan ravintoketjun seuraava lenkki olla jo saapunut paikalle? Sisiliskoja vilisee joka puolella pihaa, ja ne ottavat viileimpinä päivinä aurinkoa myös pystysuorilla tuulensuojaisilla muurin seinillä.Harrastuksena ohjelmointi: Kesälomalla kuuluu tehdä sitä, mikä rentouttaa, ja jos se jokin sattumoisin on ohjelmointi ja jotta kaunis kesä ei menisi hukkaan sisällä istuessa, niin sitäkin voi siirtyä tekemään pihalle. Tässäpä oiva näkymä etätyöstä haaveilevalle - oliskohan se tällaista?Kultakuoriainen: Kaiken näköisiä koppakuoriaisia pörisee kukissa ja heinikossa. Tämä yksilö on lennähtänyt ruokailemaan Valamonruusuun, mutta asuinpaikasta ei ole tietoakaan. Mustien koppakuoriaisten olemme sen sijaan havainneet kaivavan hyviä ilmastuskoloja nurmikolle - lieneeköhän pitkiäkin käytäviä.

Tanssia kiveyksellä: Kesällä 2007 pystytimme pihaan juhlia varten teltan. Huolimatta pergolan tuomista hankaluuksista, onnistuimme pystyttämään mukavan teltan juhlia varten. Sitä paitsi teltan sisään jäänyt pergolan osa loi telttaan aivan omanlaisensa tunnelman. Pation kiveys ei ole ainakaan luiston puolesta ihanteellinen tanssilattia, mutta pystyi siinä kuitenkin vähän pyörähtelemään.Rupikonna edestä: Sammakoita ja rupikonnia on näkynyt aika paljon, ottaen huomioon tontin sijainnin mäntykankaalla. Ehkä yhtenä syynä runsauteen on se, että tontin takana on kallioon louhittu oja joka johtaa pois vettä ylempänä kalliolla olevasta metsästä.Rupikonna takaa: Ja tietysti ruuan runsaus houkuttelee ketä tahansa. Ilmeisesti sammakkoeläimet eivät ole moksiskaan muurahaisista, paitsi jos syövät myös niitä, joista pihalla ei pääse millään keinoin kokonaan eroon. Sorapihalta yllätetty konna kiirehtii takaisin pensaiden suojaan katseilta piiloon.Lumeton Uusi Vuosi: Uuden vuoden 2008 vastaanotto sujui lumettomassa pihassa. Kuvassa tähtisadetikut valaisevat edellisenä kesänä istutettuja Siperianherne-pensaita. Tässä vaiheessa talvea jäätynyttä maata peitti vain ohut kuurapinta, mutta onneksi lämpotilatkin pysyivät lähellä nollaa.

Sammakko muratinlehdillä: Muratti selvisi lumikasan alla hengissä ulkona talven 2007-2008. Sammakko on löytänyt muratinlehdistä itselleen suojaisan oleskelupaikan jonne ei ainakaan lentävien vihollisten katseet yllä. Tiedä sitten muista luikertelijoista ...Kolvihommia: Aurinkokeräimen ohjausyksikön piirilevykorttia juottamassa. Tarkkaan hommaan tarvitaan hyvä valaistus ja kesällä sitä on saatavilla pihalla. Ainoastaan suurennuslasi tarvitaan jo vähän huonontuneen näkökyvyn tueksi.Käärme paratiisissa: Köynnösruusun kastelija yllättyi kun ruusun juurella kiven päällä paistatteli päivää ensimmäinen pihassa havaittu kyykäärme. Kyy syö sammakoita ja sisiliskoja, joten kohta ne taitavat vähentyä. Käärme on pari kertaa aiemmin bongattu rakennetun pihan ulkopuolelta tontin alalaidalta, ja silloinkin ne taisivat olla vaskitsoja.

Kyykäärme: Tämänkin Flammentanz-ruusun alle olen aikaisemmin rikkaruohoja kitkeäkseni työntänyt käteni sen enempää ajattelematta, mutta ehkä tästä lähtien muistan kurkata onko joku muukin kiinnostunut vesiheinästä joka viihtyy hyvin kastellun ruusun juurella. Tällä kyyllä oli mittaa n. 40 cm.