Paluu ylemmille tasoille: Puutarha | Harrastukset | Pääsivu

Omakotitalo on elämäntapa

Tärkein syy siihen miksi olen aina halunnut asua omakotitalossa on puutarha. Vaikka en ole mikään tosi-harrastaja joka tuntee kaikki kasvit ja tietää niiden latinankieliset nimet, niin pidän siitä että ympärillä on avaraa ja kaunista. Keväästä syksyyn pihalla on mukava viettää aikaa ja kuin ohimennen nyppäistä muutama rikkaruoho tai kuivunut kukka ...

<< ... Paluu Harraste-sivulle

Filosofia ja tavoitteet

9.7.2008 | Sirpa

Puutarhamme suunnittelun lähtökohtana on ollut tontin sijainti mäntykankaalla etelärinteessä. Rinteen lisäksi puutarhan olemukseen vaikuttaa suuresti se, että tontti on myös erittäin kallioinen, paikoin kallio on näkyvissä, ja laajoilla alueilla pintamaata on vain 20-30 cm. Halusimme kuitenkin tehdä itsellemme mukavan kesäolohuoneen, jossa ehtisi työskentelyn lomassa myös oleilla. Niinpä yritimme rakentaa helppohoitoisen oleskeluun sopivan pihan; valitsimme kuivuutta ja paahdetta sietäviä kasveja, sekä teimme kivirakenteita ja katoimme kulkualueita soralla. Tontti on tyypillinen haja-asutusalueen 0,5 ha:n tontti, joten suurin osa on jätetty luonnontilaan.

Tarkoituksemme onkin muokata loppuosa tontista pikkuhiljaa mieleiseksemme kaatamalla suurimpia puita ja typistämällä leikkausta sietävää taimistoa. Olemme toistaiseksi jättäneet pystyyn eteläpuolelle joitakin mäntyjä ja alemmas rinteeseen myös koivuja ja kuusia, lisäksi suosimme runsaslukuisina kasvavia kauniita pihlajia. Paikallinen maatyyppi on myös katajille mieleen, niinpä tontillamme onkin useita luonnonvaraisia pylväskatajia.

Vaikka tontin sijainti ja maaperä luovat otollisen pienilmaston kasvien kukoistukseen, vaikuttaa kasvivalikoimaan oleellisesti myös se, että eteläisestä sijainnistamme huolimatta kuulumme III-kasvuvyöhykkeeseen.