Paluu ylemmille tasoille:: Maasturi/"pihatraktori" | Suurimmat projektit | Pääsivu

Ajatus "pihatraktorista"

Täällä maaseudulla monella on vanha traktori lumenauraamiseen ja muuhun satunnaiseen työhön. Meitä ei vanha traktori houkutellut mutta jokin apuväline lumihomman lisäksi polttopuiden ajamiseen metsästä on käynyt mielessä. Syntyi ajatus pienestä lumenauraus-puunajokoneesta. Siitä tämä jo hieman karannut projekti lähti liikkeelle...

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Aihion purku

Joulukuu 2010 | Sirpa ja Rainer

Alkuvalmistelua. Suskan saaminen autotalliin oli ihan oma pieni projekti, sillä auto ei lähes kolmen vuoden seisomisen jälkeen käynnistynyt ja kahden pyörän jarrut olivat jumissa. Yhdistelmällä talja ja starttimoottori se kuitenkin pikkuhiljaa autotalliin saatiin. Autotalli on kooltaan noin 4 x 6 metriä ja kun Suska on niin pieni niin työskentelytilaa jää vielä hyvin. Lisäksi tuli tehtyä pyörien alle laitettavat siirtoalustat, joilla autoa voi käsivoimin siirtää autotallissa.

Mitä alkaa paljastumaan? Suzuki SJ pikkumaasturi on rakenteeltaan niin yksinkertainen auto, että sen purkamisessa ei kauan mennyt. Suurin päänvaiva oli yrittää saada auki kaikki kiinni ruostuneet ruuvit. Suuri osa niistä ei auennut kuin rälläkällä tai porakoneella. Oiva apuväline ahtaissa paikoissa oli Dremelin pienoisporakone, johon nykyään saa hieman kookkaampia pikakiinnityksellä olevia laikkoja. Kun purku oli hieman edennyt paljastui kaikki tyypilliset ruostuneet kohdat mitä SJ:ssä on,- etulattiat ja sisälokasuojat
- kaikki lokasuojankaaret
- helmat
- takatilan lattia takaoven edessä
- polttoainetäytön ympäristö
- ja lukematon määrä pienempiä ruostekohtia

Huolellisesti oli edellinen/edelliset omistajat koria paikanneet käyttäen kekseliäästi eri yhdistelmiä teräs-/alumiinilevyä, popniittejä ja Plastic Paddingiä ja jopa froteepyyhkeen palasia.Myös jotkut alumiiniset osat kuten kaasutin ja tuulilasin pyhkimien akseliholkit olivat kiitettävästi hapettuneet kiinni ja vaativat omat tuntinsa ennen kuin ne ehjänä olivat irroitettuna.Onneksi pienen auton osat ovat suhteellisen kevyeitä, joten esimerkiksi moottorin jaksoi juuri ja juuri yksin hallitusti pungertaa alas keulalta. Jakolaatikko oli pienestä koostaan huolimatta yllättävän raskas möhkäle. Kori nousi pukeille nostamalla pää kerrallaan irti rungosta.Irroitettujen osien laatikoita alkoi ilmestyä niin paljon että niitä oli kannettava kellariin.

Pohdiskelua jatkosta. Purkamisen aikana tuli hieman soviteltua tuota Volvon M40 vaihdelaatikkoa Suskan vaihdelaatikon ja jakolaatikon väliin ja tuli todettua että melko haasteelliselta näyttää, koska tilaa ei ole ilman että moottoria tai jakolaatikkoa siirtää. Joka taas tuo mukanaan kardaanien jatkamisia/lyhentämisiä. Huh! Ehkä pitää harkita ratassarjavaihtoehtoa.Offipalstalla ehdotettiin korin soodapuhallusta ennen ruostevaurioiden korjaamista. Tutustuimme menetelmään ja se sinäänsä vaikutti hyvältä ajatukselta mutta se hinta! Lopulta ajatus hylättiin koska ei tästä meidän "pihatraktorista" ole tarkoitus tulla mikään viimeisen päälle tuunattu Suska, joka kestää vuosikymmeniä. Ja täytyy tässä pitää projekti jossain järkevässä kustannusraamissakin.Offipalstalla on myös ollut monia avuliaita henkilöitä, jotka ovat vastanneet tällaisten aloittelevien offi -rakentelijoiden kysymyksiin. Erityisesti on kuvat toteutuneiden projektien eri vaiheista ollut suureksi avuksi.