Paluu ylemmille tasoille:: Aurinkosähkö | Suurimmat projektit | Pääsivu

... ja seuraava projekti

Ainakin tällä hetkellä viimeisempänä uusiutuvan energian projektina lähdetään toteuttamaan aurinkosähköprojektia vähentääksemme ostoenergian määrää edelleen.« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Pohdiskeluista ja laskelmista päätökseen

Tammikuu 2022 | Sirpa ja Rainer

Energialaskelmia Olimme jo muutamia vuosia pohtineet aurinkosähköpanelien asentamista ja seurannut alan kehitystä. Melko pian tulimme tulokseen, että itävaltalaisen Froniuksen tuotteet parhaiten täyttäisivät meidän tarpeitamme ja pystyisimme itse heidän aurinkojärjestelmän suunnitteluohjelmistolla vertailemaan eri ratkaisuja. Tavoitteenamme on pudottaa aiempaa vuotuista ostosähkön määrää noin 2000 kWh:lla vaikka lisäsimme viime syksynä sähkönkuluttajaksi maalämpöpumpun.

Laskelmissa ilmeni, että emme saa talon katolle riittävästi etelään suunnattua panelipintaa, joten tulemme myös tekemään toisen länteen suunnatun panelikentän autotallimme katolle.

Järjestelmän kokoonpano Jotta järjestelmässä olisi mahdollisimman korkea omakäyttöaste niin ylijäämäsähköä voidaan ohjata niin lämminvesivaraajaan, akkuun että mahdollisesti tulevaisuudessa sähköauton lataukseen. Kulutustottumuksien seurantaan on jo rakennettu Emon sähkönkulutuksen seurantajärjestelmä, jolla suurempien kuluttajien vaikutusta on mahdollista seurata realiajassa ja myös historiatietona jopa kuukauden ajalta.

Määrittelimme laskelmien perusteella seuraavan järjestelmäkokoonpanon,
- 8 kpl Longi_LR4-72HPH-450M 450W panelia talon katolle yht. 3,6pkW
- 8 kpl Longi_LR4-60HPH-375M 375W panelia autotallin katolle yht. 3,0pkW
- Fronius Symo GEN24 Plus 6kW invertteri
- Fronius Smart Meter TS 5kA-3 kulutusmittari
- Fronius Ohmpilot LV-varaajan ohjain
- Fronius Wattpilot sähköauton latausasema
- BYD Premium HVS 10.2kW akku

Kuka järjestelmän toteuttaa? Päädyimme lopuksi pyytämään tarjouksia seitsämältä eri toimittajalta ja tarjouskierroksen tulos oli,
- kolmelta toimittajalta ei tullut yhteydenottoa eikä tarjousta
- yhdeltä toimittajalta tuli pitkä selitys minkä takia ei halunnut tehdä tarjousta
- yksi toimittaja teki tarjouksen, jonka sisältö ei ollenkaan vastannut tarjouspyyntöä
- yksi toimittaja kävi paikan päällä ja teki suullisen tarjouksen mutta se ei ikinä tullut kirjallisena
- yksi toimittaja kävi paikan päällä ja teki kirjallisen tarjouksen

Valitsimme aurinkosähköprojektimme toteuttajaksi Aurinko Varma Oy:n, jonka tarjous vastasi pyyntöä ja oli kokonaishinnaltaan arviomme mukainen. Aurinko Varman edustajan toiminta oli ripeää ja mahdollisiin avoimiin kysymyksiin tuli nopeasti vastaukset.

Teimme tilauksen helmikuun puolessa välissä ja asennusajankohdaksi sovittiin kesäkuun puoliväli sen jälkeen kun tiilikattojen maalaus on suoritettu.