Paluu ylemmille tasoille:: Maalämpö | Suurimmat projektit | Pääsivu

... sekalaisia pohdiskeluja

Muutaman viime vuoden aikana olemme enemmän tai vähemmän aktiivisesti miettineet puulämmityksemme korvaamista maalämmöllä syntyvien pienhiukkasten ja ikääntymisen takia. Jokavuotisen 12m2 polttopuu- määrän aikaansaaminen alkoi tuntua hieman työläältä vaikka se hyvää kuntoliikuntaa onkin.

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Pohdiskeluista päätökseen

Heinäkuu 2021 | Sirpa ja Rainer

Mistä perustietoa? Nykyinen lämmitysjärjestelmä perustuu alunperin pääasiassa puulämmitykseen, joskin sähkönkin käyttö on hätätilassa mahdollista. Vuonna 2009 lisäsimme tähän kolmanneksi energialähteeksi aurinkolämmön. Nykyiselläänkin lämmitysjärjestelmä on hybriidiratkaisu ja nyt maalämpö olisi tulossa tähän neljänneksi energianläähteeksi. Järjestelmän monipuolisuus tuottaa tietysti myös toteutusongelmia, joiden ratkomisessa auttoi osaltaan Maalämpöfoorumin viestiketjujen tutkiminen ja omien kysymysten esittäminen.

Maalämpöfoorumin nimimerkki tomppelin tekemä talon perustietoihin perustuva maalämpölaskelma oli suureksi avuksi kokonaisuuden teknisen toteutuksen hahmottamisessa sekä myöhemmin toimittajien tarjouksia arvioitaessa.

Nykyjärjestelmään muutoksia? Kun alustava suunnittelu alkoi ilmeni melko pian, että maalämpöputkisto olisi kätevintä tuoda talon päätysokkelin läpi korkeahkoon ryömintöätilaan ja siitä väliseinän läpi tekniseen tilaan - valitettavasti vain juuri siinä kohtaa, jossa nykyinen 500L Borö LV- varaaja seisoo.

Koska Borön varaajan vuorivillaeristys vuosien varrella on osoittautunut todella surkeaksi siirto- päätöksen teko ei kestänyt montaa minuuttia. Samalla syntyi nimittäin ajatus korvata varaajan vuorivillaeristys ruiskutettavalla uretaanivaahdolla. Kun varaaja oli siirretty ja putkitettu uudestaan voitiin siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Kuka järjestelmän toteuttaa? Päädyimme lopuksi pyytämään tarjouksia kuudelta eri toimittajalta, joiden edustajat kaikki kävivät paikan päällä tutustumassa kohteeseen ja esittämässä toteutusvaihtoehtoaan.

Lopulta tarjouskierroksen tulos oli,
- kolmelta toimittajalta ei tullut jatkoyhteydenottoa eikä tarjousta
- toimittaja ei tehnyt tarjousta vedoten kokemuksen puutteeseen hybriidijärjestelmistä
- yksi toimittaja teki tarjouksen liian matalalla energiakaivolla eikä suostunut tarjoamaan syvempää
- kuudennen toimittajan edustaja vakuutti osaamisellaan ja teki tarvettamme täyttävän tarjouksen

Valitsimme maalämpöprojektimme toteuttajaksi LVI-Vesalaisen, jonka tarjouksen pääkohdat ovat 195m tehollinen energiakaivo, 10kW Oilon EasyAce maalämpöpumppu, maalämpöpumpun liittäminen puukattilan latausyhteisiin kolmitie moottoriventtiileillä ja kaikki tarvittava putkitus ja sähköistys.

Teimme tilauksen heinäkuun lopulla ja lähinnä energiakaivoporauksen suuren kysynnän takia aloitus on vasta lokakuussa.