Paluu ylemmille tasoille:: Aurikolämpöprojekti | Suurimmat projektit | Pääsivu

Aurinkolämpöprojekti

Viime kesän aurinkokeräinkokeilut olivat niin lupaavia, että päätimme jatkaa aihetta aurinkolämpöprojektin nimellä ja laajentaa aiheen käsittelyä tällä uudistetulla sivulla. Motiivina on ilmaisen saasteettoman energian hyödyntäminen, uusien asioiden oppiminen ja kehittäminen, sekä tavoitteena puulämmitysjakson lyhentäminen ainoastaan vuoden pimeimpään aikaan.

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Järjestelmän rakenne

Tammikuu 2009 | Sirpa ja Rainer

Nykyinen lämmitysjärjestelmä

Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys molemmissa kerroksissa. Kiertovesi tulee Jämätekin Pakki varaajasta, jonka tilavuus 1 900 litraa. Varaajassa on 3 kpl 6 kW:n sähkövastusta, jotka ovat päällä ainoastaan pidemmän poissaolon aikana, muuten lämmitämme yksinomaan puilla. Puuta poltetaan Jämätekin valmistamassa puukattilassa, jonka teho on 40 kW. Talvella riittää lämmittäminen parin päivän välein, vasta yli 15° pakkasilla tarvitaan päivittäinen lämmittäminen. Kokonais-sähkönkulutus on noin 11 000 kWh / vuosi ja puita kuluu noin 12 m3. Lämmitettävä pinta-ala on 143 m2 + 120 m2 kellari ja autotallitilaa.

Vieressä on kuva nykyisestä lämmitysjärjestelmästä ja siinä näkyy myös varaajassa vapaana olevat kaksi kierukkaa, jotka aiomme käyttää aurinkolämpökierossa. Taustalla oleva punainen paisuntasäiliö joudutaan siirtämään koska sen kohdalle tulee uusi aurinko/lämpöpumppuvaraaja.

Haluamme tietenkin välttää kovin suuria putkistomuutoksia ja haasteellisin kohta tuleekin olemaan lattiakierron lähtö- ja paluuputkitus, jossa jo nyt on melkoinen "hässäkkä". Ja siihen kohtaan pitäisi saada mahtumaan vielä toinen moottoriventtiili sekä putkitus levylämmönvaihtimelle.

Aurinkolämmitysjärjestelmä

Aurinkolämmitysjärjestelmän lisääminen tulee lisäämään seuraavat laitteet ja toimielimet,

- 6-8 kpl aurinkokeräintä asennettuna katolle 60° kulmaan, suoraan etelään päin ja kahdessa rivissä
- 500 litran varaaja, jossa LV-, aurinko- ja lämpöpumpun kierukat
- lämmönvaihdin, jolla otetaan viimeisetkin lämmöt suoraan lattiakiertoon
- 6 kpl 3 -tie moottoriventtiiliä
- 2 kpl paisuntasäiliöitä
- ohjaus- ja tiedonkeruujärjestelmä
- 2 kpl kiertopumppuja
- sekä lukematon määrä lämpötila- ja virtausantureita sekä koko putkitus


Toimintaperiaate

Järjestelmän ohjaus on ajateltu toimivan siten, että aurinkokeräimistä tuleva kiertovesi aina lämpötilojen mukaan ohjautuu siihen kierukkaan, josta on mahdollista luovuttaa lämpöä varaajaan. Mikäli kiertovedessä vielä on riittävästi lämpöä tai se pilvisenä päivänä ei lämpene riittävästi otetaan lämmönvaihtimen avulla lämpö suoraan lattiakiertoon. Uudella 500 litran varaajalla on tarkoitus lämmittää lämmin käyttövesi aina kuin se on mahdollista. Mikäli lämpimän käyttöveden lämpötila jää alle 45°C vesi ohjautuu moottoriventtiilin MV6 kautta loppulämmitettäväksi 65°C:seen sähköisessä lämminvesivaraajassa.

Aurinkokeräinpiirin pumpun P1 kierroslukuohjausta lämpötilojen perusteella on vielä hieman tutkittava - ajatus on kuitenkin optimoida ensisijaisesti 500 litran varaajan lämpimän veden tuottokyky ja sen jälkeen siirtää lämpöä lattioiden mukavuuslämmitykseen. Pumppu P2 tulee käyttöön vasta kuin järjestelmään myöhemmin asennetaan ilma-vesi lämpöpumppu. Pumpulla on tarkoitus siirtää 300-500 litran varaajasta vettä isompaan 1 900 litran pakkiin siinä tapauksessa että pienempi varaaja on jo saavuttanut asetetun maksimilämpötilan ja lämpöä tarvitaan lattialämmitykseen.