Paluu ylemmille tasoille:: Aurikolämpöprojekti | Suurimmat projektit | Pääsivu

Aurinkolämpöprojekti

Viime kesän aurinkokeräinkokeilut olivat niin lupaavia, että päätimme jatkaa aihetta aurinkolämpöprojektin nimellä ja laajentaa aiheen käsittelyä tällä uudistetulla sivulla. Motiivina on ilmaisen saasteettoman energian hyödyntäminen, uusien asioiden oppiminen ja kehittäminen, sekä tavoitteena puulämmitysjakson lyhentäminen ainoastaan vuoden pimeimpään aikaan.

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Suunnitelma

Tammikuu 2009 | Sirpa ja Rainer

Mistä kaikki alkoi...

Sirpalla oli jo pidempään ollut mielessä hyödyntää aurinkoa käyttöveden ja pesutilojen lattioiden lämmitykseen keväästä syksyyn. Kun sitten itse etsin aiheesta tietoa ja laskeskelin mahdollisuuksia, niin Sirpan innostus tarttui minuunkin. Huomasin, että netissä löytyy aiheesta paljon tietoa "tee-se-itse" rakenteluun, sekä monia kohteita missä voi seurata realiaikaisesti aurinkolämpöjärjestelmän toimintaa. Kokonaisen järjestelmän simulointiohjelmia on myös tarjolla vapaasti käytettävksi.

Jonkin aikaa aihetta tutkittuani päädyin siihen, että kyllä yksi aurinkokeräinpanelin proto pitää kesäksi 2008 rakentaa jotta pääsemme omakohtaisesti mittailemaan suoritusarvoja. Koepaneelin testaukseen tarvitsimme myös lämpötilaero-termostaatin, joten rakensimme senkin itse. Lämpötilojen mittaukseen löytyi valmis suunnitelma lämpötilaloggerista jolla oli tarkoitus myöhemmin mitata muitakin taloteknisiä lämpötiloja mutta se ei ehtinyt kuin "breadboard" -vaiheeseen, kun projektin tavoitteet olivat jo muuttuneet - ja kumma kyllä myös laajenneet.

Mitä kohti nyt mennään ...

Tällä hetkellä talomme vesikiertoinen lattialämmitys toimii lähes kokonaan puilla, ja käyttövesi lämmitetään sähkövaraajalla. Olemme tietenkin tietoisia siitä, että aurinkolämpöprojektimme vaatii itse tehtynäkin melko pitkän takaisinmaksuajan. Meitä kuitenkin kiehtoo saasteettoman ja ilmaisen energian hyödyntäminen, ja siinä ohessa meillä on myös mahdollisuus oppia ja kokeilla uusia asioita. Mukavuuspuolella on mahdollisuus lopettaa puilla lämmitys aikaisin keväällä, ja siirtää sen aloittamista myöhäiseen syksyyn.

Karkeiksi tavoitteiksi olemme asettaneet, että saisimme ainakin 6 kuukautta lämmitettyä käyttöveden kokonaan auringolla, ja että pystyisimme lämmittämään pesutilojen lattiat keväisin ja syksyisin. Lisätavoitteena on luoda samalla valmiudet mahdollisen ilma-vesilämpöpumpun lisäämiselle projektin myöhäisemmässä vaiheessa.

Eli ihan konkreettisina toimenpiteinä,

- 6-8:n aurinkokeräinpanelin hankinta
- 300-500 litran varaajan hankinta; sisältäen LV-, aurinko- ja ilma-vesilämpöpumppukierukat
- ohjausjärjestelmän valinta, mahdollisuus saada todellinen tilanne verkkosivullemme
- tarvittavien moottoriventtiilien, lämmönvaihtimen ja putkitustarpeiden hankinta
- järjestelmän asentaminen
- seuranta ja hienosäätö ...
- ...ja koko projektin ajan pyrimme ylläpitämään tietoa näillä sivuilla

Aikataulu

Käymme molemmat töissä, ja lisäksi myös talomme kellaritilat sekä autotalli ovat vielä viimeistelemättä, joten moni muukin asia kilpailee ajankäytöstämme. Toisin sanoen, pidämme aikataulun joustavana mutta aihe on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että tämän projektin prioriteetti on melko korkea.

Kunhan projekti hieman etenee tutkimme mahdollisuuksia avata aiheeseen liittyvä keskustelufoorumi - siis mikäli mielenkiinto ja aika riittävät... Aurinkolämpöfoorumi avattiin sitten 18.1.2009.