Paluu ylemmille tasoille:: Aurikolämpöprojekti | Suurimmat projektit | Pääsivu

Aurinkolämpöprojekti

Viime kesän aurinkokeräinkokeilut olivat niin lupaavia, että päätimme jatkaa aihetta aurinkolämpöprojektin nimellä ja laajentaa aiheen käsittelyä tällä uudistetulla sivulla. Motiivina on ilmaisen saasteettoman energian hyödyntäminen, uusien asioiden oppiminen ja kehittäminen, sekä tavoitteena puulämmitysjakson lyhentäminen ainoastaan vuoden pimeimpään aikaan.

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Kokeiluja

Tammikuu 2009 | Sirpa ja Rainer

1. Keräinprototyyppi

Keväällä 2008 valmistui ensimmäinen keräimen prototyyppi, jolla tehtiin alustavia testejä mitoituksen täsmentämiseksi ja yksityiskohtien kehittämiseksi. Talomme kattolape on ihanteellisessa suunnassa suoraan etelään ja keväällä vielä harvensimme hieman puustoa tämän projektin tieltä. Oikealla näkyy keräimen ydin - 8 kpl 10mm kupariputkea Tinox -pinnotetuilla keräinlamelleilla yhdistettyinä 22mm jakotukkeihin. Yhteinen pinta-ala on noin 2 neliömetriä.

Protokeräin tehtiin puukehikkoon, jossa 50mm villaeristys pohjassa ja sivuilla 30mm uretaani. Tässä vaiheessa "lasiksi" valittiin 6mm kennorakenteinen polykarbonaattilevy. Oikealla keräin ennen kennolevyn kiinnitystä.

Prototyyppikeräin seisoi pihalla aluksi noin kuukauden ja varsinaisia tarkempia mittauspäiviä oli kuusi. Kiertopumppuna toimi edellinen kiertovesipumppumme, joka oli vaihdettu Grundfosin energiaa säästäväksi Alpha 2 -malliksi. Lämpö kerättiin 210 litran eristettyyn vesitynnyriin. Mittausarvoja kerättiin kerran tunnissa ja seuraavia tuloksia saavutettiin,

- maksimiteho 1 221W tunnissa
- maksimi päiväteho 7 083 W
- maksimi veden lämpötila 57°C


Myöhemmin lisättiin kokeilupiiriin erolämpötilatermostaatti ja heinäkuussa veden lämpötila nousi jopa 72°C asteeseen ja panelia hyötykäytettiin ensimmäistä kertaa lasten uima-altaan veden lämmittämiseen.

...ja mitä tuli opittua

Ainakin seuraavat asiat tuli todettua,

- painon takia keräintä ei kannata tehdä filmivanerirunkoisena - alumiiniprofiili kevyempi
- polykarbonaattilevy ei kestä - muodonmuutosta kupariputkien kohdalla
- keräinlamelliputkien asemointi- ja juotostekniikkaa pitää kehittää ajan ja kaasun säästämiseksi
- omavalmisteinen keräin tuottaa huolellisesti tehtynä paremmin kuin ostettu halpiskeräin
- järjestelmään pitää kehittää lämpötilojen mukaan säätyvä kiertopumppu


2. Erolämpötilatermostaatti

Tarkempaa testaamista helpotti jatkossa valmistunut erolämpötilatermostaatti, joka käynnisti kiertovesipumpun kun keräinvesi on kuumempaa kuin vesisäiliössä oleva vesi. Erolämpötilan säätö oli alkuperäisellä kytkennällä liian karkea ja sitä korjattiin komponenttiarvoja hieman muuttamalla. Termostaatti oli tarpeen vain testeissä eikä sitä ole tarkoitus käyttää varsinaisessa järjestelmässä. Piiri on toteutettu osittain vanhoilla "miljoonalaatikosta" löytyneillä komponenteilla - uudempia vastaaviakin löytynee.

Aiheesta kiinnostuneille, painopiirilevy: Komponenttipuoli ja Foliopuoli

...ja mitä tuli opittua

Ainakin tuli elvytettyä hieman unohduksiinkin jäännyttä elektroniikanharrastusta ja tehty ensimmäisen kerran piirikaavio ja painopiirilevy DipTrace -ohjelman ilmaisversiolla. Tuntui helppokäyttöiseltä ja toimivalta satunnaiseen piirilevyvalmistukseen.