Paluu ylemmille tasoille:: Aurikolämpöprojekti | Suurimmat projektit | Pääsivu

Aurinkolämpöprojekti

Viime kesän aurinkokeräinkokeilut olivat niin lupaavia, että päätimme jatkaa aihetta aurinkolämpöprojektin nimellä ja laajentaa aiheen käsittelyä tällä uudistetulla sivulla. Motiivina on ilmaisen saasteettoman energian hyödyntäminen, uusien asioiden oppiminen ja kehittäminen, sekä tavoitteena puulämmitysjakson lyhentäminen ainoastaan vuoden pimeimpään aikaan.

« ... Paluu Suurimmat projektit -sivulle

Aurinkolämpökeräin

Tammikuu 2009 | Sirpa ja Rainer

Keräintyypin valinta

Koko sen ajan kun olemme aurinkolämpömahdollisuutta tutkineet niin olemme kovasti pohtineet olisivatko keräimet tyhjiöputki- vai tasotyyppisiä. Tutkittuamme lukuisten eri valmistajien toistaan parempia vaihtoehtoja ja luettuamme netissä lukuisia mielipiteitä keräintyyppivalinnasta ja keräimen itse valmistamisesta päädyimme hakea päätöksen tekoon enemmän faktatietoa. Niitä saimme etenkin seuraavilta sivuilta,

- keräimien testejä ja rakennetietoa Solarenergy SPF
- linkkisivu useiden aurinkolämpöjärjestelmien realiaikaisille seurantasivuille Solaranlagen Live
- Solprosin sivulta löytyvä Aurinkolämmön perusteet, mitoitus ja käyttö
- aurinkolämpöjärjestelmän suunnitteluohjelma Polysun 4 Demo
- Ympäristöenergian tee-se-itse paneli, ohjeet ja tarvikkeet Itserakennus- aurinkokeräin Tx 2006

Päädyimme tasokeräimiin lähinnä seuraavista syistä,

- rakenne vaikuttaa mielestämme Suomen oloissa kestävämmältä
- ne vapautuvat huurteesta talvella paremmin kuin tyhjiöputkikeräimet
- niistä on pitkäaikaista käyttökokemusta Euroopassa
- seurasimme lähes vuoden kahta järjestelmää, joissa toki oli pieniä eroja mutta pääsääntöisesti
  tasokeräinjärjestelmä toimi paremmin

Tasokeräimen rakenne

Alunperin tarkoituksena oli rakentaa keräimet itse mutta jossain vaiheessa totesimme, että aika ei nyt vaan riitä kaikkeen minkä itse pystyy tekemään ja mikä olisi kiva tehdä.

Loppuvaiheessa harkinnassa oli seuraavat aurinkokeräimet,

- Wagner Euro C20-AR
- Ultimate
- GreenOneTec FK6300 (Rica TK25)

Lopulta päädyimme kuuteen kappaleeseen GreenOneTec FK6300 keräimiä. Valintaan vaikutti tieto valmistajasta , tulokset Solarenergy SPF:n testeissä, rakennearvio, hinta, saatavuus heti varastosta ja toimittajan hyvä palvelu. Toukokuun loppupuolella näitä GreenOneTecin keräimiä sitten tuli Riihimäeltä Ricalta haettua kuusi kappaletta.

Kun hieman tarkemmin tutkii SPF:n keräintestien tuloksia ja etenkin keräimistä esitettyä leikkauskuvaa huomaa, että monia paneleja myydään useammalla eri brändillä. Herää kysymys - kukahan mahtaa olla alkuperäinen valmistaja. Omissa vertailuissani päädyin siihen, että tätä GreenOneTecin keräintä myydään ainakin Brötje FK25 R, Estec FK6250 Prestige, GC CosmoSol 253 ja Rica TK-25 nimien alla.

GreenOneTec kertoo kotisivuillaan olevansa Euroopan suurin aurinkokeräimien OEM valmistaja. Yrityksen nimi löytyy myös monissa linkeissä ja julkaisussa huomattavan aktiivisena osapuolena eri aurinkolämpöaiheisissa hankkeissa.

Asennustapaa ja kulmaa katolle on pohdittu pitkään ja tehty jopa muutamia näköiskuvia valokuvan päälle. Totuushan on, että keräimet muodostavat melko hallitsevan rakennelman katolle mutta lopuksi todettiin, että eiköhän hyvä toimivuus kuitenkin ole se tärkein kriteeri. Joten katolle ne asennetaan pystyyn siten, että keräinmäärä voidaan helposti lisätä kahdella kahdeksaan mikäli halutaan. Asennuskulmaksi on valittu 60°, jolloin toiminta keväisin ja syksyisin on parempi. Koska tiilikatten kulma on vain 23° joudutaan lumiestekiinnikeitä ja L 40 x 40 x 4 alumiiniprofiilia käyttäen tekemään asennutelineet, johon Rican toimittama T -asennusprofiili kiinnitetään.